COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAȚIONALĂ PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN INFRACȚIUNI INFORMATICE.

07 Septembrie 2016, 16:44 | 3402 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAȚIONALĂ PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN INFRACȚIUNI INFORMATICE.

La data de 06.09.2016, acționând în cadrul echipei comune de anchetă româno-italiene constituită cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Pitești au efectuat un număr de 20 percheziții domiciliare în București și în județele Argeș, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoșani, Caraș-Severin și Dolj in cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de instrumente de plată electronică falsificate, deținerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronica, accesul ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Franței și Italiei, activități de skimming (montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienții diferitelor bănci din țările mai sus menționate), au falsificat instrumente de plată electronică pe care le-au folosit pentru retragerea de numerar sau achiziționarea de produse de vestimentație și încălțăminte de la mai multe societăți comerciale din Italia.

Din punct de vedere al structurii organizatorice a gruparii, pozitia de lider și coordonator al grupului (30 de membri) a fost ocupată de către inculpatul Nazare Mihai zis 'Moșu' sau 'Tătucu', persoană cu influență și legături în cele mai importante grupări din lumea interlopă.

S-a reținut totodată că inculpatul Nazare Mihai a coordonat pe teritoriul Italiei și Elveției o activitate de obținere de venituri de pe urma practicării prostituției de către persoane recrutate din România.

Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite și ridicate următoarelor bunuri: 3 hard disk-uri, 5 laptop-uri, 1 tabletă, 30 de suporți optici, 2 memory stick-uri, 15 telefoane mobile, 10 cartele SIM, 9 carduri bancare, suma de 20.000 de lei, precum și suma de 4.100 de euro.

Valoarea prejudiciului estimat este de 60.000 de euro.

Autoritățile judiciare din Italia au emis față de inculpatul Nazare Mihai și alți șase membri ai grupului infracțional organizat mandate europene de arestare, ce urmează să fie puse în aplicare de autoritățile judiciare competente.

Simultan, în cadrul aceleiași operațiuni, au avut loc percheziții și pe teritoriul Italiei, sincronizate și coordonate de către procurorii din cadrul Procuraturii Republicii din Monza.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din cadrul structurilor teritoriale din județele Argeș, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoșani, Caraș — Severin și Dolj, Compartimentelor de urmăriți din cadrul D.G.P.M.B., Inspectoratului de Poliție din județele în care s-au efectuat perchezițiile și al Jandarmeriei Române, polițiști din Italia, precum și un reprezentant Europol — EC3 (Centrul European Cybercrime).

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Serviciul Român de Informații și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.