Foarte grav: Defrisarile masive transforma sudul Romaniei in DESERT. Proiectul de 5 MIL. euro care ar putea salva padurile.

21 Iulie 2016, 09:23 | 3288 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Defrisarile masive transforma sudul Romaniei in DESERT.

Romsilva cumpara teren agricol pe care vrea sa planteze copaci, pentru a mari suprafetele de padure din Romania. Oficialii au alocat pentru acest nou program cinci milioane de euro.

Prea putin, sunt de parere ecologistii, care spun ca sudul Romaniei se va transforma curand in desert.
"Mandri codri de arama" ai Romaniei, despre care vorbea candva Mihai Eminescu, dispar intr-un ritm ametitor. Anual se taie ilegal 60.000 de metri cubi de lemn, adica trei hectare de padure pe ora.

Romsilva vrea sa porneasca un program de reimpadurire a zonelor din jurul padurilor sau terenurilor din interiorul lor.

Ciprian Pahontu, directorul general al Romsilva: "Ne dorim sa achizitionam aceste enclave, sa nu mai avem aceste tipuri de proprietati sau destinatii. In mijlocul padurii un teren agricol."
Directorul Romsilva sustine ca interesul Regiei este sa cumpere terenuri agricole degradate sau defrisate.
O comisie de la Romsilva va cauta astfel de terenuri de langa paduri sperand astfel sa creasca suprafata impadurita a Romaniei. Din pacate are la dispozitie cinci milioane de euro. In conditiile in care un hectar de teren agricol costa si 5.000 de euro, banii ar fi suficienti pentru aproximativ 1.000 de hectare.

Din comisia care va stabili ce terenuri vor fi cumparate, dar mai ales de la cine, vor face parte cinci persoane: economisti, juristi si reprezentanti de la Romsilva. Directorul Regiei promite ca achizitia se va face transparent.Ecologistii sustin ca programul este o idee buna, dar cu fonduri insuficiente.

Dan Trifu, presedintele Ecocivica: "Este chiar o picatura intr-un ocean, comparati cu programul rabla care are o alocare mai substrantiala si uitati-va ca pentru paduri nu gasim fonduri suficiente. Este de la grav spre foarte grav."

Cele mai afectate de despaduriri sunt judetele din sudul Romaniei, inclusiv Capitala, unde gradul de impadurire este de 16 la suta. Ar trebui sa avem cel putin 20 la suta, spun specialistii. Din cauza temperaturilor foarte mari si a lipsei de paduri, pamantul se transforma in nisip, iar sudul Romaniei in desert.

sursa: stirileprotv.ro

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
.. pe 23 Iulie 2016, 18:52
#2
..
"povestile", despre impadurire, sunt pentru adormit copiii
ilidia pe 23 Iulie 2016, 13:40
#1
Dabuleni
Vedeti ce s-a intamplat la Dabuleni acum 20-25 de ani dupa defrisarea salcamilor plantati pe vremea lui Ion Ionescu de la Brad. Se taie ilegal 3ha pe ora (cca 24.000 ha pe an), dar "legal", deci cu stiinta si aprobarea Romsilva, cate? . Si impadurim...1000 ha pe an.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.