De marţi, 8 aprilie, sistemul de operare Windows XP iese la pensie. Windows nu mai acordă asistenţă tehnică pentru acest sistem. Ce riscaţi dacă folosiţi în continuare XP-ul?

08 Aprilie 2014, 00:02 | 4389 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
Windows XP.

 Bătrânul sistem de operare Windows XP iese la pensie după 12 ani de activitate, o vârstă uriaşă pentru un sistem de operare. Marţi, 8 aprilie, Microsoft va renunţa să mai acorde suport pentru el, încurajând utilizatorii să treacă la Windows 8 sau 8.1, mult mai prietenoase cu utilizatorii, întrucât sunt adaptate şi dispozitivelor cu ecran touch. Windows XP este un fel de rege al sistemelor de operare, iar faţă de el există un ataşament puternic chiar şi la 12 ani de la apariţie. Utilizatorii au fost mulţumiti de el şi n-au simţit nevoia să îl înlocuiască cu altceva. În februarie anul acesta, XP era instalat pe aproape 30% din calculatoarele din lume, faţă de doar 11% cât au Windows 8 şi 8.1 luate împreună. Pentru cei care îi sunt devotaţi XP-ului, schimbarea sistemului de operare poate fi privită cu reticenţă.

Iată însă ce riscă dacă nu trec la o versiune mai nouă. Nimeni nu va putea şterge cu forta din calculatorul unui utilizator sistemul de operare Windows XP, el va exista în continuare şi după 8 aprilie. Cu toate acestea, Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate. Asta înseamnă că fiecare nouă problemă poate fi exploatată de persoane rău intenţionate.

Cei care rămân la XP sunt, aşadar, pe cont propriu în privinţa atacurilor informatice de orice fel. În cazul unui sistem de operare pentru care producătorul îşi retrage suportul, antivirusul e o unealtă necesară, dar nu suficientă. Un astfel de soft va detecta însă doar o parte din ameninţări, însă nu va reuşi să te ferească şi de cele noi. Malware-ul proaspăt apărut va pătrunde în sistem trecând pe lângă antivirus, care nu va putea să îl recunoască.S-ar putea să îţi cumperi o imprimantă nouă şi să vrei să o şi foloseşti. Dacă ai XP, sunt şanse mari să nu găseşti driver pentru ea.

Din acest punct de vedere, să păstrezi XP-ul pe calculator înseamnă să îţi baţi capul suplimentar de fiecare dată când cumperi un nou gadget. Mulţi dintre cei care folosesc XP au calculatoare vechi, însă unii dintre aceştia şi le-au cumpărat în urmă cu câţiva ani. XP-ul a fost construit într-o perioada în care computerele aveau 256 MB de RAM, în timp ce azi vorbim de 1, 2, chiar 4 GB fără nicio problemă. Aşa că nu e de mirare că bătrânul XP se mişcă greoi. Dacă treci la Windows 8, sunt şanse mari ca, la pornire, calculatorul să se încarce mai repede.

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.