Circula pe Facebook: "Analiză literară: „Domnu’ Dragnea, nu fi trist/ Morții mă-tii de muist!” – autor anonim.

07 Februarie 2017, 20:25 | 3725 vizualizări | 9 comentarii
Car Universal
Liviu Dragnea.

Încă de la primul cuvânt al operei analizate, autorul anonim își dezvăluie relația privilegiată pe care o are cu personajul. Este o relație de respect, dar nu un respect glacial, protocolar, care ar fi cerut formularea „Domnule Dragnea”, și nici un respect slugarnic, de tip Radu Tudor sau Mihai Gadea, care îmbracă forma „Domnule Președinte Dragnea”. „Domnu’ Dragnea” denotă un respect cald, apropiat, asemănător cu cel pe care îl au oamenii față de administratorul de bloc: domnu’ Gogu.

Opera continuă cu un îndemn la optimism, știut fiind că orice politician de succes este aproape obligat să declare, și când e și când nu e cazul, că el este un optimist incurabil. Fin cunoscător al personajului, autorul sesizează o fisură în optimismul de beton al lui „domnu’ Dragnea” și încearcă să-l aducă pe calea cea bună. Expresia „nu fi trist” păstrază tonul cald, neprotocolar, altminteri ar fi trebuit să spună „nu fiți trist”.

Versul al doilea al operei ne trimite la rădăcinile cele mai adânci ale sufletului românesc. Este cunoscut faptul că, în anumite zone ale țării (Oltenia, Teleorman), cultul morților face parte din fibra națională, folclorul fiind plin de forme artistice dedicate, mergând până la credințele în moroi și descrierea precisă a modului cum să scăpam de ei: țărușul înfipt în inimă dezhumatului.

Dar atenție: nu este vorba de orice morți, ci doar de cei din imediata proximitate a personajului, cei materni. Nu putem să înțelegem de ce persoanele decedate pe linie paternă au fost eliminate din text. Probabil anumite conflicte familiale legate de moșteniri sau împărțirea pământului – cum se întâlnesc atâtea în lumea satului românesc și care au fost, de altfel, ilustrate și în operele culte (romanul Ion, de Liviu Rebreanu, de exemplu) – au dus la această opțiune a autorului.

Referirile la cultul morților reprezintă subtilitatea supremă a operei, știut fiind faptul că strânsa legătură a personajului principal cu persoanele decedate trece dincolo de cultură sau tradiții, având și o consacrare juridică, prin doi ani cu suspendare.

Din păcate, finalul operei reprezintă o scădere valorică față de restul textului. Expresia folosită – și pe care nu o putem reproduce aici – este total lipsită de subtilitate, chiar vulgară. Dacă și-ar fi luat un mic răgaz pentru meditație, autorul ar fi putut află că există și alte formule, eufemistice, precum „Duie Mragnea” sau „Duck Fragnea”. Dar probabil că n-a găsit altă rimă.

Citeşte şi
Comentarii (9) Adaugă comentariu
NU VA FIE FRICA. TREBUIE SA NE UNIM pe 28 Martie 2017, 00:06
#9
SA NE UNIM...DOAR UNITI VOM INVINGE
RANJET DE HITLERIST....
EU pe 09 Februarie 2017, 13:45
#8
PE PRINCIPIUL CAINII LATRA, URSUL TRECE...
... ASTA E DRAGNEA, UN BOLNAV PSHIHIC !!! NU ARE DEMNITATE, MORALITATE, ETICA. UN CIORDITOR CU ACTE IN REGULA !!! EL SE GANDESTE DECAT LA EL, LA FAMILIA LUI SI LA VIITORUL COPIILOR SI AL NEPOTILOR LUI !!!

CAND DREAGNEA DE DECLARA CA: "TREBUIE SA NE GANDIM LA VIITORUL FAMILIILOR, COPIILOR, NEPOTILOR NOSTRII" - EL SE REFERA "STRICTO SENSO" DECAT LA AI LUI, ATENTIE MARE !!! NU FACE O REFERIRE LA MODUL GENERAL ! DECAT SI DECAT LA AI LUI, TOT CEEA CE TINE DE EL SI DE FAMILIA LUI. PUNCT ! ASTA ESTE CAT SE POATE DE CLAR !
EU pe 09 Februarie 2017, 13:34
#7
DACA OUG 14 VA FI RESPINSA DE PARLAMENT, OUG 13 INTRA IN VIGOARE
ASTA VA INCERCA IN CONTINUARE PSD-UL GARANTAT 100% ! PREVIZIUNI SUMBRE PENTRU PSD SI BUNE PENTRU MAJORITATEA ROMANILOR ! ... VA FI MOMENTUL IN CARE VA IESI IN STRADA TOATA ROMANIA SI O SA ASISTAM CU TOTII LA DEMITEREA SI SCHIMBAREA GUVERNULUI DE CATRE PROTESTATARI ! UN GUVERN NOU VA READUCE LEGEA PE CALE CEA DREAPTA SI VA REVENI LA FORMA INITIALA LEGEA PRIVIND CODUL PENAL SI MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURA PENALA ! ASTEPTAM DE LA DNA SA II GRABEASCA TERMENLE DE JUDECATA SI SA II BAGE LA PUSCARIE SA SCAPAM DE ACESTI NENOROCITI ODATA PENTRU TOTDEAUNA !

VREM O LEGE CARE SA PREVADA CUM CA POLITICIENII CARE AU DOSAR PENAL NU MAI AU CE CAUTA IN POLITICA CATE ZILE MAI AU DE TRAIT !
RACU pe 08 Februarie 2017, 08:42
#6
De sters...
Sunt RACU Viorel, hartia de sters la koor a pesedeului, hai la meeting la Cotroceanca, ca vine si Dan Armeanca!
Body GOGOI pe 08 Februarie 2017, 03:03
#5
Hartia de sters la koor...
Hartia de sters la koor a PSD, numitul RACU Viorel,de meserie soogator de poola, copil de koorva si handicapat, va cheama la meeting la Cotroceni...
Serby KRACEANU pe 08 Februarie 2017, 02:56
#4
O vreau in koor
Sunt koorlangiul Serby KRACEANU, membru PSD, pus cu koorul director la CN ANALTASEXU RDV, vreau kikan in koorul meu gras si primitor, o soog la toti pesedeii!!!
liviu dragnea pe 08 Februarie 2017, 00:08
#3
stiati ca.....
Stiati ca microbuze de la teldrum sunt puse in miscare..cine isi da seama de ce primeste o prajitura de la hotel.mizerie originala stiati ca dragnea la protestatari de la cotroceni pro guvern nu le da bani .da serios ..le da corega si pastile de schizofrenie...va puteti uita la imagini si imi dati dreptate si sa citez un protestatar de la guvern pentr un zahar si un ulei o sa ma dau cu ei
VIM pe 07 Februarie 2017, 22:39
#2
Liviule ai pregatit autobuzele pentru maine?
O sa platiti toti cei care ati incercat sa ne invrajbiti, sa dati foc la tara și sa distrugeti viitorul copiilor si nepotilor nostri.
strul pe 07 Februarie 2017, 21:41
#1
prea tare
Să facem haz de necaz! Foarte amuzant textul, dar porcul tot în fruntea guvernului stă.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.