Românii plătesc motorina mai scump decât media europeană. Tot noi plătim benzina şi motorina mai scump decât austriecii, maghiarii, bulgarii sau polonezii. Până când?

01 Octombrie 2016, 07:20 | 3827 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Românii plătesc motorina mai scump decât media europeană.

Comunicat de presă
30 septembrie 2016

Andreea Paul: Românii plătesc motorina mai scump decât media europeană. Tot noi plătim benzina şi motorina mai scump decât austriecii, maghiarii, bulgarii sau polonezii. Până când?

Românii plătesc un preţ mai mare la benzină şi motorină, comparativ cu austriecii, maghiarii, bulgarii şi polonezii. Astfel, în ţara noastră preţul unui litru de benzină este de 1,139 €, iar cel de motorină este de 1,119 €, potrivit ultimelor date disponibile furnizate de Europe`s Energy Portal.

11 state membre ale UE au preţul mai mic la benzină decât în România. E vorba de Cipru, Slovacia, Luxemburg, Estonia, Ungaria, Cehia, Lituania, Austria, Letonia, Bulgaria şi Polonia.

15 ţări au un preţ mai mic la motorină în Uniunea Europeană decât în România. E vorba de Cipru, Germania, Croaţia, Slovenia, Estonia, Ungaria, Spania, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Letonia, Polonia, Luxemburg, Lituania şi Austria.

Să ne uităm mai atenți la țările din jurul nostru care nu au nici pe departe resursele și bogățiile noastre naturale. Ungurii plătesc un preț la benzină cu 6% mai mic decât românii, bulgarii cu 12%, iar polonezii cu 14% mai puţin pentru un litru de benzină.


În ceea ce priveşte motorina, preţul este mai mic pentru consumatorii din Ungaria cu 5%, pentru cei din Bulgaria cu 12% şi pentru cei din Polonia cu 15% decât în România.


Dacă comparăm nivelul veniturilor salariale lucrurile capătă disproporții mai accentuate și aiuritoare față de austriecii care plătesc benzina cu 7% mai puțin, iar motorina cu 13% mai puțin decât românii. Așadar, noi, cei cu resursele, suntem mai săraci, dar mai buni de plată la combustibili - un element de cost care este suportat direct din buzunarele românilor, dar care intră și în prețurile tuturor celorlalte bunuri și servicii plătite tot mai scump de către români comparativ cu vecinii.

Unde apar diferenţele?

Unii se grăbesc să acuze taxele și impozitele. Nimic mai fals. Dacă din prețul la combustibilii plătiți de consumatorul român elimini taxele impuse de stat obții un cost al benzinei și motorinei, paradoxal, tot mai mare în România faţă de Austria, Ungaria, Bulgaria şi Polonia, atât la benzină, cât şi la motorină.


· În România, 42,7% din preţul unui litru de benzină reprezintă valoarea de bază fără taxe, o pondere de 40,6% este deţinută de accize, iar restul este TVA.
· În Ungaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 41,6% şi accize – 37,1%.
· În Bulgaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 47,2% şi accize – 36,2%.
· În Polonia valoarea de bază fără taxe reprezintă 31,4% şi accize – 49,9%.
· În Austria valoarea de bază fără taxe reprezintă 37,8% şi accize – 45,6%.

· În ceea ce priveşte componenţa preţului la motorină în România, 44,9% reprezintă valoarea de bază fără taxe, 38,4% - accize, iar restul este TVA.
· În Ungaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 44,2% şi accize – 34,5%.
· În Bulgaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 49,8% şi accize – 33,5%.
· În Polonia valoarea de bază fără taxe reprezintă 44,4% şi accize – 36,9%.
· În Austria valoarea de bază fără taxe reprezintă 39,9% şi accize – 43,4%.

Spre comparație, preţul mediu al unui litru de benzină în Uniunea Europeană este de 1,22 €, peste prețul plătit în medie de români. Cele mai mari preţuri pentru benzină în UE se înregistrează în Olanda – 1,552€/litru, Italia -1,480 €/litru, Danemarca – 1,473€/litru şi Portugalia – 1,442€/litru. La polul opus se situează Polonia - 0,975€/litru, Bulgaria – 1,004€/litru, Letonia – 1,056€/litru şi Austria – 1,058€/litru.
Preţul mediu al unui litru de motorină în Uniunea Europeană este de 1,11 €, din nou paradoxal, sub prețul plătit de românii care au al doilea cel mai mic salariu mediu din UE. Cele mai mari preţuri pentru motorină se înregistrează în Italia – 1,323€/litru, Marea Britanie – 1,317€/litru şi Suedia– 1,272€/litru. La polul opus se situează Lituania – 0,875 €/litru, Luxemburg – 0,940€/litru şi Polonia – 0,947€/litru.

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
Benny & Profil pe 02 Octombrie 2016, 09:16
#2
HAI SĂ NE INFORMĂM ȘI MAI BINE
Nu doar benzina sau motorina sunt mai scumpe decât in toate celelalte țări europene,ci și o mare parte dintre alimente,îcălțămite,îmbrăcăminte,autoturisme,o parte dintre medicamente si utilități(gaze,c*rent electric).Toate astea raportate la venituri.Hai să luăm 100 de euro și să intrăm într-un Super Market din Franța,Germania,Belgia,Olanda sau Italia.Ce pui într-un coș în acele țări și ce pui în România?
franchestain pe 02 Octombrie 2016, 01:50
#1
pai finca ca va baga tovarasu vostru Ponta acizele la carburanti,daia frate
sia mai marit si parlamentari cu înca 300 de penali si tot el mincinosu mincinosilor urla ca va saracit meseriasu Base.Deja trec*ra vro 4 ani de la bagatu de acize sio sa mai platiti cîtiva în plus drept mostenire de la Pinochio Întîiu de România.

Ura-Ura-Ura si nu uitati-Votati PSD-Penali Sociali Demonocrati -cu toti,si cu morti vii si cu vii morti si cu batrînimea si cu flotanti de vro cîteva ori pîn mai multe zone,asa cum vati facut de asaleala pe tot mapamondu pînacus,de rîsera de voi frate pîn si africani aia de coboara din pom doar ca sasi faca nevoile.Amin!
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.