Intemeierea orasului(II)

15 Noiembrie 2009, 16:10 | 7183 vizualizări | 3 comentarii
Car Universal

Intemeierea orasului nou, Turnu, pe terasa marginita de Lunca Dunarii si a Oltului este  consecinta introducerii relatiilor capitaliste de productie in agricultura, crescand productia de cereale si avand nevoie de o piata de desfacere mai mare, atat interna cat si externa. Pentru Imperiul Otoman Principatele Romane sunt cel mai important furnizor de cereale. Intemeierea de porturi libere la Dunare nu era posibila decat pe terenuri ale statului ori, aceste terenuri existau in fostele raiale turcesti Braila, Giurgiu si Turnu, retrocedate Tarii Romanesti prin Tratatul dela Adrianopol din 1829. Teritoriul fostei raiale turcesti Turnu, in numar de 14 000 de pogoane, a fost incorporat in judetul Olt. Orasul  era la o distanta mare de Dunare, fapt ce a facut ca o serie de mari negustori, care doreau sa faca export de cereale, fac o cerere prin care solicita sa se infiinteze un oras nou la Turnu, unde sa fie si capitala judetului. Adunarea Obsteasca Obisnuita voteaza, la 5 februarie 1836, un proiect de lege  prin care se hotarnicea infiintarea orasului Turnu, care  sa devina si capitala a judetului Olt, urmand ca locuitorii orasului Slatina sa se stramute la Turnu. Mutarea era de neconceput pentru locuitorii Slatinei, astfel ca, in 1838, domnitorul Alexandru Ghica aproba ca orasul liber Turnu sa devina capitala uni nou judet, Teleorman. Orasul se va limita la inceput intre marginea dinspre Dunare si Olt a terasei si strazile Stefan cel Mare, Capitan Stanculescu, Traian, Elena Cuza Voda si Calea Slatinei (str.Grivitei si Memoriile 2 Mai). La inceput fixat, prin actul de intemeiere, numele orasului a fost Turnu, dupa cum se numise si vechiul oras, din jurul cetatii, disparut in secolul al XVII-lea. Existau insa cu acelasi nume si alte doua localitati, una in munti si alta pe Dunare, langa Cerneti putamd sa apara confuzii. Ca urmare pe langa numele Turnu a mai aparut si  apelativul Magurele, numele asezarii vecine. In anul 1855 apare primul act oficial in care numele orasului este Turnu-Măgurele.

Citeşte şi
Comentarii (3) Adaugă comentariu
gogo pe 08 August 2011, 10:12
#3
inexact!
stefi, nu locuitorii slatinei trebuiau sa se mute, ci institutiile administrativ-judecaroresti, adica ocirmuirea judetului agia si tribunalul judetean. si turnu n-a fost niciodata raia, ci nyiabet, care era o subdiviziune a kazale-i, condusa de un nayib, care era subalternul cadiului de nicopol. iar hotarirea de intemeiere a orasului fost luata in 21 decembrie 1835.si data de 5 februarie e inexacta, la 6 februarie.iar publicarea in monitorul oficial, adica ofisul domnesc, s-a publicat la data de 27 februarie 1836, cu numarul 5. aia e data oficiala de nastere a orasului. daca tot scrii. scrie exact.
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:20
#2
Poate intereseaza 2
Continuare\nTurnu Măgurele are in componenta administrativa si cele doua cartiere vechi ale aşezării, Măgurele si Odaia, precum si noul cartier, Taberei (cunoscut pop**ar sub denumirea de „Catanga” – de ce aşa? – pentru că ridicarea acestui cartier a început in anii 1960 când in Africa, mai precis in provincia Katanga din Zair sau Congo belgian, era in toi un conflict armat deosebit de sălbatic) .
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:19
#1
Poate intereseaza 1
Înfiinţarea oficială a oraşului Turnu, actualul Turnu Măgurele (s-a numit astfel spre a se deosebi de Turnu Severin si Turnu Roşu) s-a hotărât la data de 27 februarie 1836 pe timpul domnitorului Alexandru Ghica. Planul oraşului este ridicat de inginerul german Karl Zohl (sub forma a două cerc*ri aproape tangente interior, cu trei bulevarde lungi formate pe diametrul comun al celor doua cerc*ri si pe doua coarde tangente exterior la cercul mic, străzile pornind ca nişte raze, sub formă de semicerc*ri interioare cercului mare) stabilind astfel străzile, pieţele, loc*rile pentru construcţiile proprii si suprafaţa loc*rilor de casă. In anul 1837 erau menţionaţi 53 de locuitori din care 13 erau din satul Măgurele, 2 din Flămânda – actualul sat Poiana, 4 din Caracal, 2 din Buc*reşti, 2 din satul Odaia, 1 din Izlaz, 1 din Moldoveni, 1 din Alexandria, 1 din Mavrodin si 1 din Roşiori.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.